KulturaBg - logo

От хубаво, по-хубаво! От здраве, по-здраве! От сила, по-сила!

Докато жените си свиват еньовденските китки, тихо и потайно наричат – „Да бъде: От хубаво, по-хубаво! От здраве, по-здраве! От сила, по-сила!“. По време на Еньовденските празници в музей „Етър“ царува някаква мистика. Мястото по принцип има особена енергия, но в определени периоди от годината тя се засилва.

Йонка Николова подава различни билки и червен конец на туристите и не пропуска да им напомни да говорят тихо, да не ги чуе някой. Наричането е тайнствено нещо. Благодарение на думите, които се мълвят, злото стои далече от дом и близки.

Йонка Николова не иска да подскаже наричане за любов, а предлага на младо момиче, което си свива китка, само да посочи от няколко изписани варианта. Изборът на девойката кара по-възрастните жени от семейството да се спогледат усмихнати – „Хубавец ще й се падне“, шушнат доволни те.

Мъжете не наричат, този обичай е предназначен за жени и по-скоро за млади момичета. Йонка добавя, че е за възрастта преди жената да се омъжи и да се обезличи. Припомня, че по селата името на омъжената жена сякаш изчезва. Наричат я на мъжа й – Илийца, Петровица, Кольовица, Иванца! Разбира се, така е в миналото. Днес бихме казали – „И слава Богу“. Но такава е традицията допреди няколко десетилетия. Няма нищо лошо да я помним и да се радваме, че все пак обществото ни е извървяло няколко важни крачки по-близо до времето, когато наистина пол, вяра и етническа принадлежност няма да имат никакво, ама абсолютно никакво значение.

Елена Минковска разкрива тайната на билковите си сапуни!

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Слушай още